Atrodo, kad senstant Viduržemio jūros dietos laikymasis sumažina pažinimo nuosmukio riziką, atskleidė dar vienas tyrimas – vienas mokslininkas teigia, kad tai yra stipriausias iki šiol jos naudos įrodymas.
Tyrėjai iš Barselonos universiteto Ispanijoje daugiau nei dešimtmetį stebėjo beveik 850 vyresnių nei 65 metų Prancūzijos piliečių. Dalyviai buvo pasiskirstę gana tolygiai tarp moterų ir vyrų, o tyrimo pradžioje visi nesirgo demencija. Kas kelerius metus jie stebėjo biologinių žymenų grupę, pavyzdžiui, sveikąsias omega-3 riebalų rūgštis EPA ir DHR, kurios randamos pagal dietą vartojamuose maisto produktuose, ir tyrimo metu atliko penkis neuropsichologinius kiekvieno dalyvio įvertinimus.
Tie, kurie atidžiai laikėsi augalinės dietos, kurioje gausu sveikųjų riebalų (kaip rodo kraujo tyrimų rezultatai, o ne dalyvių pildyti maisto dienoraščiai ar klausimynai), senstant sumažėjo pažinimo funkcijos.
Ankstesni tyrimai ištyrė ryšį tarp dietos ir pažinimo nuosmukio ir davė įvairių rezultatų, galbūt todėl, kad dalyviai tiksliai neprisiminė ir (arba) nepranešė, ką valgė, teigė mokslininkai. Štai kodėl jie nusprendė stebėti dietos laikymąsi naudojant biologinius žymenis – objektyvų, o ne subjektyvų metodą.
Tyrimas yra „žingsnis į priekį taikant tikslesnes mitybos vertinimo metodikas“, – sakė universiteto Neurologijos instituto farmakologijos profesorė Mercè Pallàs pranešime spaudai apie rezultatus, paskelbtus praėjusiais metais. Molekulinės mitybos ir maisto tyrimai.
Tyrimas iš tikrųjų „atkartoja ankstesnius tyrimus, kurie parodė, kad Viduržemio jūros regiono dietos laikymasis yra susijęs su sveiku smegenų senėjimu“, – sako registruota dietologė Caroline Susie. Fortūna. „Nors nėra įrodyto būdo užkirsti kelią demencijai ir pažinimo nuosmukiui, šios dietos laikymasis yra susijęs su mažesne pažinimo nuosmukio rizika.”
Kas yra Viduržemio jūros dieta?
Šis augalinis valgymo būdas, kurio šaknys yra senovės romėnų ir graikų tradicijos ir viduramžių virtuvė, buvo ištirtas ir įtvirtintas šeštajame dešimtmetyje. Jame pagrindinis dėmesys skiriamas įvairių sveikų maisto produktų vartojimui, įskaitant:
- Daržovės
- Vaisius
- Pupelės
- Lęšiai
- Riešutai
- Sėklos
- Bulvės
- Nesmulkinti grūdai
- Ypač tyras alyvuogių aliejus, sveiki riebalai
- Žolelės ir prieskoniai (vietoj druskos)
Šie maisto produktai leidžiami mažais ar vidutiniais kiekiais:
- Pieno
- Kiaušiniai
- Žuvis, kurioje yra sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių
- Paukštiena
- Vynas prie valgio (jei negeriate, nepradėkite)
Reikia vengti šių maisto produktų:
- Raudona, riebi ir (arba) perdirbta mėsa
- Saldumynai
- Druska
- Labai perdirbti maisto produktai
- Rafinuoti angliavandeniai
- Sotieji riebalai
- Sviestas
- Saldūs gėrimai
Nors ji vadinama „dieta“, joje daugiausia dėmesio skiriama bendroms gairėms, o ne griežtam valgymo būdui, ir kartu turėtų būti atliekami kasdieniai fiziniai pratimai. Taip pat skatinama dalytis maistu su šeima ir draugais.
Tie, kurie pasirenka Viduržemio jūros regioną, turėtų „pasirinkti vaisius, daržoves, riešutus, sėklas, alyvuogių aliejų, pupeles, nesmulkintus grūdus ir alyvuogių aliejų“, – sako Susie. Jie taip pat turėtų suvalgyti dvi žuvies porcijas per savaitę ir išlikti aktyvūs.
Kuo naudinga Viduržemio jūros dieta?
Be to, kad su amžiumi sumažėja pažinimo nuosmukio rizika, dieta siūlo daugybę naudos sveikatai, įskaitant:
- Sumažinti širdies ligų, metabolinio sindromo ir kai kurių vėžio formų riziką
- Palaikyti sveiką kūno svorį, cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį ir cholesterolį
- Subalansuoja žarnyno mikrobiotą
- Gyvenimo trukmės ilgėjimas
Taip yra dėl daugybės sveikų aspektų, įskaitant:
- Ribotas sočiųjų ir transriebalų kiekis
- Ribotas natrio kiekis
- Ribotas cukraus kiekis
- Padidėjęs sveikų nesočiųjų riebalų kiekis
- Padidėjęs skaidulų ir antioksidantų kiekis
Mikroelementų Alzheimerio smegenyse yra „stulbinamai mažiau“.
Penkių mikroelementų, dažnai randamų Viduržemio jūros regiono dietiniame maiste, yra „stulbinančiai mažesni“ Alzheimerio liga sergančių žmonių smegenyse, palyginti su tų, kurie neserga, rodo šį rudenį paskelbtas tyrimas, kuriame buvo analizuojamos 31 donoro smegenys. kurių amžius buvo 75 metai.
Dauguma, bet ne visi, mirė nuo Alzheimerio ligos. Palyginti su nepažeistomis smegenimis, tyrėjai nustatė, kad sergančiųjų smegenyse yra maždaug pusė šių mikroelementų – vitaminų ir mineralų, būtinų organizmo funkcijai, tačiau jų reikia tik nedideliais kiekiais:
- Likopenas: Antioksidantas, galintis padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, likopenas kai kuriems vaisiams ir daržovėms, pavyzdžiui, pomidorams, arbūzams, raudoniesiems apelsinams, rožiniams greipfrutams, abrikosams ir gvajavoms, suteikia raudoną atspalvį.
- Retinolis: vitamino A forma, kuri padeda tinkamai veikti imuninei sistemai, retinolis padeda matyti esant silpnam apšvietimui ir išlaiko odą sveiką. Jo randama tokiuose maisto produktuose kaip sūris, kiaušiniai, riebi žuvis, pienas, jogurtas ir kepenys. Netiesioginiai šaltiniai yra geltonos, raudonos ir žalios lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, morkos, saldžiosios bulvės ir raudonieji pipirai, be geltonų vaisių, tokių kaip mangai, papajos ir abrikosai.
- Liuteinas: dažnai vadinamas „akių vitaminu“, manoma, kad liuteinas apsaugo akių audinį nuo saulės žalos. Jį galite rasti tokiuose maisto produktuose kaip kiaušinių tryniai, špinatai, lapiniai kopūstai, kukurūzai, apelsinų pipirai, kiviai, vynuogės, cukinijos ir moliūgai.
- Zeaksantinas: žinoma, kad antioksidantas zeaksantinas apsaugo akių audinius nuo saulės. Jo yra kiaušiniuose, apelsinuose, vynuogėse, kukurūzuose, goji uogose, manguose ir apelsinų pipiruose.
- Vitaminas E: taip pat yra antioksidantas, vitaminas E kontroliuoja laisvuosius radikalus, gerina imuninę funkciją ir gali užkirsti kelią krešulių susidarymui širdies arterijose. Jo galima rasti augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, vaisiuose ir daržovėse, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejuje, sojų aliejuje, migdoluose, žemės riešutuose, špinatuose, moliūguose, raudonuosiuose paprikose, šparaguose, manguose ir avokaduose.
Keli tyrimai taip pat parodė, kad tie, kurie laikosi MIND (Viduržemio jūros regiono / dietiniai metodai, skirti sustabdyti hipertenzijos dietos intervenciją neurodegeneraciniam vėlavimui), kuri pabrėžia antioksidantų turinčių vaisių, daržovių, ankštinių augalų, riešutų ir žuvies vartojimą su labai mažai mėsos, pieno produktų, ir saldumynai – turėjo mažesnę riziką susirgti Alzheimerio liga, geresnes pažinimo funkcijas prieš mirtį ir mažiau Alzheimerio ligos požymių tiems, kuriems ši būklė išsivystė.
„Šis tyrimas pirmą kartą parodo svarbių maistinių antioksidantų trūkumą Alzheimerio smegenyse“, – tuo metu pranešime spaudai apie tyrimą sakė Virginia Tech Carilion medicinos mokyklos profesorė C. Kathleen Dorey.
„Manome, kad dieta, kurioje gausu karotinoidų, padės išlaikyti puikią smegenų būklę bet kokio amžiaus“, – pridūrė ji.